Dünyadan ekonomik, siyasi, sosyal gelişmeler (15 - 20 Ekim)

Dünyadan ekonomik, siyasi, sosyal gelişmeler (15 - 20 Ekim)

Morek'deki Türk Gözlem noktası boşaltılmaya başlandı. Askeri anlamda doğru olan yapılıyor. Öte yandan Rusya ve Suriye rejimi uçakları, Cebel Zaviye bölgesini vuruyor. Bu saldırı önemli, zira Türkiye, boşalttığı üsteki askerlerini, Cebel Zaviye'de inşası süren yeni üs noktasına sevk ediyor. Bu bakımdan bu saldırı bir anlamda açık mesaj niteliğinde.

Morek'deki Türk Gözlem noktası boşaltılmaya başlandı.


TESLA MOTORS VE ÇİN'DEKİ FABRİKASI

Trump'ın "Çin'den çıkın" baskısına maruz kalan Tesla Motors, Endonezya'da büyük bir fabrika kuracak. Firmanın Çin'deki fabrikasının akıbeti henüz net değil. Ancak Çin'deki hatırı sayılır elektrikli araç piyasası düşünüldüğünde, Tesla'nın bu pazarı bırakacağını sanmıyorum.

TESLA MOTORS VE ÇİN'DEKİ FABRİKASI

Tesla tarafından dün yapılan açıklamada, Çin/Şangay'daki fabrikada üretilecek Model 3 araçlarının Avrupa pazarına satılacağı belirtildi. İtalya, Fransa, Almanya, İspanya, Portekiz'den alınan siparişlerin yer aldığı ilk sevkiyat önümüzdeki hafta Şangay'dan yola çıkacak.

Bu satışın Çin açısından önemli bir prestij değeri bulunuyor. Zira böylece, Çin'deki fabrikanın AB normları açısından tasdiki yapılmış oluyor. İlk yüklemedeki araçlar Belçika'daki Zeebrugge limanına varacak ve oradan dağıtımı gerçekleştirilecek.

NOKİA VE NASA İŞBİRLİĞİ


Amerika Birleşik Devletleri- NASA, uzayda ilk hücresel iletişim ağını kurma işlemleri için Nokia ile anlaştı. Nokia, Ay'da bir haberleşme ağı kuracak.

NOKİA VE NASA İŞBİRLİĞİ


TÜRKİYE'NİN İSRAF VERİLERİ AÇIKLANDI


Türkiye İsrafı Önleme Vakfı'nın raporuna göre; enerji, meyve-sebze, ekmek, su gibi ürünlerde yapılan israf milli gelirde yarattığı kayıp yıllık 555 milyar lirayı buluyor. Yani milli gelirin yaklaşık %15'i. Rapora göre sadece gıda israfı, yıllık 214 milyar lira. Ayrıca bu rakamlar sadece sarf malzeme israfı. Birde verimlilik düşüklüğünü dikkate alınca, rakamlar inanılmaz boyutlarda oluyor.

TÜRKİYE'NİN İSRAF VERİLERİ AÇIKLANDI


İSRAİL BİR DÖNEM SAVAŞTIĞI ARAP ÜLKELERİ İLE ARTIK ANLAŞMA İMZALIYOR


Bahreyn Dışişleri Bakanı Abd el-Latif el-Laziani, İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Alon Ushpiz ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Meir Ben Shabbat, İsrail ile Bahreyn arasında diplomatik ilişkiler kuran ortak bildirgeyi, vize/havacılık/yatırımlar dahil 8 mutabakat zaptı imzaladı



Dikkat çekici noktalardan biri ise bir tarafta bakan öteki tarafta sadece bir genel müdür bulunmakta. İsrail'in Bahreyn'i nerede gördüğü çok açık aslında.


ARAP ÜLKELERİNİN BAZILARINDA TÜRK MALLARI BOYKOT EDİLİYOR


Fotoğraf, Suudi Arabistan'daki bir süpermarketten... Türkiye'ye ait ürünler boykot ediliyor. Kutuların üzerinde "Türk mallarına dokunmayın" yazıyor. Benzer bir fiili boykot durumu da Birleşik Arap Emirlikleri tarafından uygulanıyor.

ARAP ÜLKELERİNİN BAZILARINDA TÜRK MALLARI BOYKOT EDİLİYOR


SUDAN, AMERİKA VE İSRAİL TARAFINA YAKINLAŞIYOR


Sudan, İsrail ile ilişkileri normalleştirmeye hazırlanırken "ABD'deki terör kurbanlarına ve ailelerine" 335 milyon $ ödemeyi kabul etmiş. Para yatar yatmaz Sudan'ın adı "terörizmi destekleyen devletler" listesinden kalkacak. Parayı Sudan'ın verebileceğini zannetmiyorum, onun yerine Türkiye'nin de karşısında bulunan Birleşik Arap Emirlikleri bunu karşılayacak.

SUDAN, AMERİKA VE İSRAİL TARAFINA YAKINLAŞIYOR

YUNANİSTAN'IN TÜRKİYE'YE AMBARGO HAMLESİ


Yunan gazetesi ToVima’nın haberine göre geçtiğimiz hafta düzenlenen AB Konseyi toplantısında Yunanistan’ın önerdiği “Türkiye’ye AB silah ambargosu” teklifi Almanya, İspanya, İtalya, Macaristan ve Malta tarafından reddedildi. Öneriye Fransa, Avusturya ve Slovenya destek verdi. Diğer AB ülkeleri ise teklifi umursamadı.

YUNANİSTAN'IN TÜRKİYE'YE AMBARGO HAMLESİ

GÜNEY KORE YENİ BİR YATIRIMA GİRİŞİYOR


Güney Kore'nin ağır sanayi devi Doosan Heavy Industries & Construction Co., Ltd firması, Vietnam'da 787 milyon dolarlık elektrik santrali kuracak.



ABD, ASYA'DA MÜTTEFİKLERİNİ ARTTIRMA PEŞİNDE


Hindistan, Maharashtra eyaletindeki 450 kilometre eyalet otoyollarını ve ana bölge yollarını iyileştirmek için Asya Kalkınma Bankası (ADB) ile 177 milyon dolarlık bir kredi anlaşması imzaladı.


Asya Kalkınma Bankası'nın ilk 4 büyük hissedarı: Japonya, ABD, Avustralya, Kanada. Banka, Çin'in liderlik ettiği Asya Altyapı Geliştirme Bankası'nın (AIIB) alternatifi konumunda. BM ve IMF ile ilişkili bir oluşum.

ÇİN-HİNDİSTAN AYRIŞMASI ARTIYOR

Hindistan, Ladakh'ın Demchok bölgesi yakınlarında Çinli bir askeri yakalayarak gözaltına aldı. Çinli askerin, Hindistan sınırları içinde yakalandığı ve casusluk faaliyeti yürütüp yürütmediği konusunda sorgulandığı açıklandı. Yakalanan asker, Şangşi'den bir onbaşı.


Tüm bunların hepsi 15-20 Ekim arasında gerçekleşen önemli gördüğüm bazı olaylardan bir kısmı elbette gelişen teknoloji, dünyadaki askeri ve siyasi hareketlilik gibi sebepler anlık olarak gündem değişmesine sebep olmakta. Biz ise bunlar arasından önemli gördüklerimizi sizler için derledik. Önümüzdeki günler daha çok olaylara gebe. Bir kıvılcım bekleniyor, o kıvılcım öyle bir ateş tuturacak ki ortalık fena karışacak, Allah mazlumları korusun.

www.sadecegercek.net - 

Yorumlar